Qigong – ett före och ett efter

För mig finns det ett liv innan jag började med qigong och ett annat liv därefter. När jag tittar tillbaka, blir jag lite sorgsen, ibland gör nästan för ont att titta tillbaka. Jag körde på helt enkelt, precis som de flesta andra gör, fast kanske ännu lite hårdare, rakt in i väggen. Det fanns inget annat sätt jag kunde hantera saker på då. Bit ihop! Kör! Pausa? Sen. Ska bara… Det ska gå.

Bit ihop! Kör! Pausa? Sen. Ska bara…

Jag hann aldrig tänka efter, gjorde det som behövde göras, gjorde det som förväntades av mig. Familjen fick lida (mitt stora dåliga samvete och det för dem jag känner mest sorg), men jag körde ju även över mig själv. Och trodde att jag gjorde rätt. För jag stannade aldrig upp för att lyssna inåt. Det finns liksom en röst som hörs när man inte lyssnar, och en helt annan när man stannar upp och verkligen lyssnar. Åtminstone för mig.

Även när jag börjat med qigong tog det ett tag för mig att kunna stanna upp. I början var Lyft upp Qi framför allt en ren fysisk övning, med fokus på koordination och memorering av rörelser. Och jag var så mån om att göra rätt! Det fanns liksom ett rätt och ett fel i mitt huvud. (Någon annans rätt och fel, kan jag se nu.) Jag blev irriterad i början på att jag inte kunde få svar på exakt hur jag skulle göra. Att jag inte fick lära mig allt på en gång. Tankarna snurrade och jag kände mig inte alls lika fantastisk som alla de andra på kursen, men det fanns också något jag aldrig känt tidigare som jag ögonblicksvis fick tag i som jag kunde känna i hela min kropp att det var rätt. Rätt för mig. Och det ville jag ha mer av! Och vill ha mer av.

…ögonblicksvis fick jag tag i något som jag kunde känna i hela min kropp att det var rätt. Rätt för mig. Och det ville jag ha mer av!

Även i det lilla finns ett före och ett efter. Varje gång jag gör qigong finns det ett utgångsläge innan jag gör qigong och ett helt annat efter. För mig är skillnaden påtaglig. Det kräver dock att jag tillåter mig att lyssna, tillåter mig att känna, och tillåter mig att bli medveten. En medveten närvaro, i kroppen och i sinnet. Perspektiv. Och att jag är medveten nog att ta det med mig efteråt, under resten av dagen.

Jag vet hur bra jag mår av att göra qigong. Trots det blir det inte alltid av att jag gör qigong, tro’t eller ej. Jag är ju inte heller mer än människa, men genom att påminna mig själv vad skillnaden blir före och efter en kvarts qigong, så blir det enklare. Och vad vill jag? Egentligen. I det lilla: Hur vill jag må just nu och hur vill jag att kroppen ska kännas? I det stora: Hur vill jag leva mitt liv? Jag vet att med qigong i mitt liv tar jag bättre beslut och jag mår jag bättre. Och ju mer qigong jag gör, desto snabbare går det.

Efter en dålig dag igår, klev jag in i duschen i morse. Då klev jag också medvetet in i ”qigongmedvetande” och lät vattnets strålar hjälpa till att släppa det jag inte längre behövde, t ex gårdagens klibbiga känsla av misslyckande. Och direkt kom en bild av en fågel Fenix som reser sig ur askan, och jag gick in i känslan. Min kroppshållning förändrades, jag blev större, rakare, starkare, och det var som att hela jag lystes upp. Jag fick perspektiv på gårdagen och kunde se att jag kanske behövde den dagen för att ladda för att orka resa mig ur askan, än en gång. Istället för att slå på mig själv för en dålig dag (gamla vanor sitter i), kunde jag nu tacka och ta emot… Hela processen tog bara några sekunder. (Och då har jag inte ens gjort qigong idag än!)

Det är bara du som är expert på din kropp – om du verkligen kan lyssna. Genom att öka medvetandet om hur din kropp står och rör sig och genom att få perspektiv på vilket bagage du bär på, både fysisk och mentalt, kan du känna efter och välja. Och du behöver inte klara allt själv. Qigong är ett verktyg jag verkligen rekommenderar, och för mig hjälpte det att träna i grupp med en qigonglärare som kunde vägleda mig, både då och idag.

Jag har aldrig någonsin ångrat att jag provade qigong. Vad som fungerar för dig vet bara du. Däremot genom att vara nyfiken i livet, får du återkommande chanser att känna vad som passar dig. Det är aldrig för sent att välja nytt. Det går bra att välja om. Varje dag, varje ögonblick en ny chans.

Välj det som gör mer av dig!

Vem är du om du lyssnar?

2 Kommentarer

  1. Roligt att läsa !
    Ger mig en varm glädje !
    Mvh / Martin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *